Tudtad-e, hogy:
· ÚJ! A kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, e napon ünnepli Krisztus feltámadását. Húsvétkor ér véget a 40 napig tartó böjt (nagyböjt), a hústól való tartózkodás, innen származik az ünnep magyar elnevezése is. Húsvét az egyházi év mozgó ünnepeinek is középpontja. Ezt a napot előzi meg hét héttel farsang vasárnapja és követi ötven nap múlva a pünkösd.
Több okosságot Itt találsz a témával kapcsolatban.
· ÚJ!! A Nagyböjt a hamvazószerdától húsvét vasárnapját tartó időszak.
Több okosságot Itt találsz a témával kapcsolatban.
· ÚJ! A húsvéti locsolás ősi katartikus rítus keresztényiesített formája. Eredetének egyházi magyarázata részint a keresztelésre utal, részint arra a legendára, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták volna a zsidók elhallgattatni, ill. a Jézus sírját őrző katonák vízzel öntötték le a feltámadás hírét vivő asszonyokat.
Több okosságot Itt találsz a témával kapcsolatban
· ÚJ! A Hímes; - díszített;- írókázott;- piros tojás: Húsvétra ajándékozott, fogyasztott, esetleg a következő húsvétig megőrzött, általában díszített tojás.
Több okosságot Itt találsz a témával kapcsolatban.
· A Tiramisu ma már nem csak az olasz, de mindenféle éttermek egyik legnépszerűbb desszertjévé vált.
Több okosságot itt találsz.
· A Mákos Gubát két féle képen is készítették? Kiflivel és kelt tésztával egyaránt. És hogy régebben Karácsonyi sütemény volt és csak akkor készítették?
Több okosságot itt találsz.
· Franz Sacher 16 éves cukrászinas 1832-ben alkotta meg a süteményt Metternich herceg számára?
A Sacher tortáról bővebben itt olvashatsz!
· A Farsangi Fánk elterjedésének történetéről két híres legenda él a köztudatban?
És, hogy több vallás kultikus süteménye között találunk fánkot.
A Farsangi Fánk történetéről itt olvashatsz bővebben.
· A torták és a sütemények a leghagyományosabb cukrásztermékek, amelyek évszázadok óta készülnek a műhelyekben? Sok közűlük legendássá, fogalommá vált, sokszor viselve, megörökítve a készítője nevét - gondoljunk csak a Dobosra, a Sacherra, a zserbóra.
A Tortákról itt olvashatsz bővebben.
· Dobos C. József apja mellett kezdte el a szakácsmesterség kitanulását?
A Dobos torta történetét itt olvashatod bővebben.
· A Csokoládé Gombóc Artúr és a világ további kilencven százalékának kedvenc eledele, telis-tele boldogsághormonnal? Alkalmas desszertnek, búfelejtőnek, kedvcsinálónak, ajándéknak. A legfinomabb édesség történetének jártunk utána.
A csokoládéről bővebben itt olvashatsz.
· A forró csokoládét Európában a 17. században kezdték el inni?
Erről bővebben itt olvashatsz.
· Az első csokoládészelet a svájci Henri Nestlé gyárában készült 1876-ban?
Kísérletezésről itt olvashatsz bővebben
· A csokoládé eredetét valószínűleg soha nem fogjuk tudni beazonosítani, hogy ki; hol és hogyan kezdte el használni?
Erről bővebben itt olvashatsz.
· Az első és a mai napi csokoládék. Hogy, hogyan fejlődött az idők folyamán?
Erről bővebben itt olvashatsz.
· A csokoládé függőséget okozhat? A csokoládé, mint érvek és ellenérvek a táplálkozás élettani szerepében.
Hasznos információk itt találhatóak.
· Visszaemlékezések szerint Rigó Jancsi nem volt kifejezetten szép ember?
Rigó Jancsiról bővebben itt olvashatsz.
· A mignont Kugler Henrik honosított meg Budapesten?
A mignonról itt olvashatsz.
· A hosszú történetű, nagy kiterjedésű Esterházy család tagjai Magyarország egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb főnemesei voltak?
Az Eszterházy családról itt olvashatsz bővebben.
· A Fekete-erdő torta pontos eredete tisztázatlan, és nem feltétlenül a Fekete-erdőben keresendő?
A Torta eredetéről és történetéről itt olvashatsz bővebben.