A Diabetikus sütemények általános jellemzői
A diabetikus termékek a cukorbetegeknek készülnek.
A Magyar Élelmiszerkönyv szerint csak azokat az élelmiszereket nevezhetjük diabetikus termékeknek, amelyek az élelmiszerkönyv 1. §-ának megfelelnek.
Különleges táplálkozási célokra készült élelmiszerek,olyan élelmiszerek, amelyek speciális összetételük és előállítsuk során alkalmazott különleges eljárások következtében világosan megkülönböztethetők az általános fogyasztásra használt élelmiszerektől, megfelelőek meghatározott táplálkozásokra és jelölésük erre felhívja a vásárlók figyelmét.
Azok az élelmiszerek sorolhatók ebbe a csoportba, amelyek olyan személyek számára készülnek, akiknek pl. az anyagcseréje a normálistól eltérő. A cukorbetegek szervezete nem rendelkezik elegendő szénhidrát feldolgozó hormonnal (inzulinnal), ezért kevesebb szénhidrátot fogyaszthat.
A cukorbeteg gyógyításának kiegészítője a diabetikus diéta. Naponta 100- 150 g szénhidrátnál többet nem fogyaszthat.
A diabetikus termékek nem tartalmazhatnak szacharózt, maltózt és glükózt. Helyettesítő anyagként ma szorbit, xilit, mannit, cukoralkoholokat és gyümölcscukrot alkalmazunk. A gyümölcscukrot a szervezet csak nagyon lassan dolgozza fel, ezáltal a vércukorszintet alig emeli.
A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-94/35. előírásai az élelmiszerekben használható édesítőszerekről.
Név Maximált felhasználási szint
Szorbit
Szorbitszirup
Mannit
Izomalt
Maltit
Maltit szirup felhasználása a jó gyártási gyakorlat szerint
Laktit
Xillit
K. Aceszulfám 350 mg/kg
Aszpartam 1000 mg/kg
Ciklominsav Na és Ca sói 250 mg/kg
Szacharin, és Na és Ca sói 100 mg/kg
Taumin 50 mg/ kg
Neohiszperidin dihidrokalkon 50 mg/kg
A jó gyártási gyakorlat (GMP) azt jelenti, hogy a felhasználható mennyiséget nem határozzák meg, de ez a mennyiség nem lehet magasabb, mint
A diabetikus cukrászsüteményeket csak gyártási engedéllyellehet készítetni, melyet az OÉTI (Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet) véleményez és a FVM ad ki.
A csomagon fel kell tüntetni
- a termék elnevezését - tejszín
-a gyártási engedély számát - mandula, dió, mogyoró
- a gyártó nevét, címét - só
- a termék súlyát - víz.
- szénhidrát tartalmát és édesítőszer tartalmát
- gyártási idejét.