Egy Cukrász munkássága és fejlődése

Leírja a töltelékeket és a mint látjuk a címben a munkásságát és a fejlődését


A Diabetikus sütemények általános jellemzői 

 

      A diabetikus termékek a cukorbetegeknek készülnek.

 

    A Magyar Élelmiszerkönyv szerint csak azokat az élelmiszereket nevezhetjük diabetikus termékeknek, amelyek az élelmiszerkönyv 1. §-ának megfelelnek.

 

   Különleges táplálkozási célokra készült élelmiszerek,olyan élelmiszerek, amelyek speciális összetételük és előállítsuk során alkalmazott különleges eljárások következtében világosan megkülönböztethetők az általános fogyasztásra használt élelmiszerektől, megfelelőek meghatározott táplálkozásokra és jelölésük erre felhívja a vásárlók figyelmét.

 

   Azok az élelmiszerek sorolhatók ebbe a csoportba, amelyek olyan személyek számára készülnek, akiknek pl. az anyagcseréje a normálistól eltérő. A cukorbetegek szervezete nem rendelkezik elegendő szénhidrát feldolgozó hormonnal (inzulinnal),  ezért  kevesebb szénhidrátot fogyaszthat.

 

   A cukorbeteg gyógyításának kiegészítője a diabetikus diéta. Naponta 100- 150 g szénhidrátnál többet nem fogyaszthat.  

 

    A diabetikus termékek nem tartalmazhatnak szacharózt, maltózt és glükózt. Helyettesítő anyagként ma szorbit, xilit, mannit, cukoralkoholokat és gyümölcscukrot alkalmazunk. A gyümölcscukrot a szervezet csak nagyon lassan dolgozza fel, ezáltal a vércukorszintet alig emeli.

 

   A Magyar Élelmiszerkönyv 1-2-94/35. előírásai az élelmiszerekben használható édesítőszerekről.

 

        Név                                                   Maximált felhasználási szint

 

Szorbit                                                               

Szorbitszirup

Mannit

Izomalt

Maltit

Maltit szirup                                 felhasználása a jó gyártási gyakorlat szerint

Laktit

Xillit

K. Aceszulfám                                           350      mg/kg                         

Aszpartam                                               1000      mg/kg

Ciklominsav Na és Ca sói                           250      mg/kg

Szacharin, és Na és Ca sói                         100      mg/kg

Taumin                                                       50      mg/ kg

Neohiszperidin dihidrokalkon                     50      mg/kg

 

 

A jó gyártási gyakorlat (GMP) azt jelenti, hogy a felhasználható mennyiséget nem határozzák meg, de ez a mennyiség nem lehet magasabb, mint

 

  • ami feltétlenül szükséges a kívánt cél eléréséhez,
  • a diabetikus termékeket be kell csomagolni,
  • az édesítő szereket tartalmazó élelmiszereket olyan felirattal kell ellátni, hogy
  • az édesítő szerek jelenléte világos legyen a fogyasztók számára. 

 

 

A diabetikus cukrászsüteményeket csak gyártási engedéllyellehet készítetni, melyet az OÉTI (Országos Élelmezés és Táplálkozástudományi Intézet) véleményez és a FVM ad ki.

 

 

A csomagon fel kell tüntetni

- a termék elnevezését                                            - tejszín

-a gyártási engedély számát                                    - mandula, dió, mogyoró

- a gyártó nevét, címét                                            - só

- a termék súlyát                                                     - víz.

- szénhidrát tartalmát és édesítőszer tartalmát

- gyártási idejét.





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 5
Tegnapi: 1
Heti: 6
Havi: 10
Össz.: 8 339

Látogatottság növelés
Oldal: Diabetikus
Egy Cukrász munkássága és fejlődése - © 2008 - 2024 - egycukrasz.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »